Waarom helpt Tapping bij zoveel

Waarom helpt Tapping bij zoveel

Zowel bij angsten, bij slaapproblemen, bij verslavingen, bij perfectionisme, bij verbeteren van presaties, bij relatieproblemen, bij rouwverwerking, …. ?

Omdat de meeste problemen veroorzaakt en gevoed worden door emoties.
De amygdala, een onderdeel van ons limbisch systeem of ons emotionele brein, werkt als een soort rookmelder.
Die rookmelder scant altijd op ieder moment alles – op zoek naar iets wat ons mogelijk in gevaar zou kunnen brengen.
Alles wat we onverwerkt opgeslagen hebben (o.a. pijnlijke ervaringen en emoties) zijn triggers die onze rookmelder direct activeren – waardoor ons ganse systeem op een fractie van een seconde klaar staat om te vechten of te vluchten (of te bevriezen). Als we beseffen dat de situatie van nu toch anders is dan de situatie van toen – kunnen we dankzij Tapping – die rookmelder direct weer uitschakelen. In die amygdala zit als het ware de ‘knop’ om onze stress-reactie uit te schakelen.
Waardoor ons ganse systeem heel snel weer tot rust komt.    

Stel iemand heeft angst voor spreken in het openbaar. Waardoor hij in het ergste geval alles zal doen om niet te moeten praten in het openbaar.
Als we met Tapping die angst neutraliseren wordt spreken in het openbaar de meest logische stap. 

Stel iemand is heel goed in een bepaalde sport. Als zo iemand een belangrijke wedstrijd mag spelen terwijl de gedachte speelt dat het wel niet zal lukken om te winnen – dat het vast een moeilijke wedstrijd zal worden – ….   wordt de kans op een overwinning al heel wat kleiner;  Met Tapping ruimen we al die negatieve overtuigingen op.
Negatieve overtuigingen die meestal overblijfsels zijn van vroegere wedstrijden waar het niet zo goed gelukt is  (heel dikwijls angst dat het wel weer niet zal lukken…) 
Zodat de volgende wedstrijd kan gespeeld worden met de mentaliteit van een winnaar. Winnen doe je immers eerst in gedachten – en dan op het veld…

Stel iemand heeft last van perfectionisme – wat kan zorgen voor een burn-out. 
Als we onderzoeken waarom iemand zo nodig alles perfect moet doen – dan zit daaronder heel dikwijls de angst niet goed genoeg te zijn of de angst afgewezen te worden. Als ik mijn werk niet goed doe zullen ze mij vast ontslaan…. Als ik het huis niet perfect onderhoud zullen ze vast denken dat….

Tapping bij rouwverwerking – of bij geblokkeerde rouw. Precies door de complexititeit van rouw is Tapping een ideaal middel om het rouwproces goed te kunnen afronden. Bij rouwen hebben we niet alleen het verdriet om het verlies van een dierbare. Ook gevoelens van schuld, van boosheid, van angst voor de toekomst, eenzaamheid, hopeloosheid omdat er geen toekomst meer mogelijk lijkt, Verder kunnen er nog concentratieproblemen zijn en faalangst, Heel dikwijls is een rouwproces een vermenging van al die emoties. Met Tapping kunnen we al die pijnlijke emoties neutraliseren zodat er ruimte komt om toch nog iets te maken van het leven. 

Onderzoek laat zien dat stress de meest voorkomende oorzaak is van ‘onschuldige ‘ lichamelijke klachten. Klachten die er wel zijn – maar waar heel dikwijls niet direct een oorzaak voor gevonden wordt. Het Engelse woord voor ziekte is disease. Betekent : dis-ease ofwel ‘niet op zijn gemak’. 
Als we de stress kunnen neutraliseren – waardoor het lichaam zich weer op zijn gemak mag voelen – krijgt het lichaam de kans om zichzelf te herstellen. 

Scroll naar boven